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Qualifications for standing for election   

1.1 To be able to stand as a candidate at a parish council election in England or a community council 

election in Wales you must:   

 • be at least 18 years old  

 • be a British citizen, an eligible Commonwealth citizen or a citizen of any member state of the 

European Union, and 

 • meet at least one of the following four qualifications:  

a) You are, and will continue to be, registered as a local government elector for the 

parish/community in which you wish to stand from the day of your nomination onwards.  

See paragraph 1.11 for further information. 

b) You have occupied as owner or tenant any land or other premises in the parish/community 

area during the whole of the 12 months before the day of your nomination and the day of 

election.  For more details, see paragraph 1.12.  

c) Your main or only place of work during the 12 months prior to the day of your nomination 

and the day of election has been in the parish/community area.  More information is 

provided in paragraph 1.19.  

d) You have lived in the parish/community area or within three miles of it during the whole of 

the 12 months before the day of your nomination and the day of election.  See paragraph 

1.20 for further details.  

(An eligible Commonwealth citizen is a Commonwealth citizen who either:  

• does not need leave to enter or remain in the United Kingdom, or  

• has indefinite leave to remain in the United Kingdom) 

 

Disqualifications  

1.2 Apart from meeting the qualifications for standing for election, you must also not be disqualified.  

The full range of disqualifications is complex and if you are in any doubt about whether you are 

disqualified, you must do everything you can to check that you are not disqualified before submitting 

your nomination papers.  You must be sure that you are not disqualified as you will be asked to sign 

one of the required nomination papers to confirm that you are not disqualified.  It is a criminal 

offence to make a false statement on your nomination papers as to your qualification for being 

elected, so if you are in any doubt you should contact your employer, consult the legislation or, if 

necessary, take your own independent legal advice.  The Returning Officer will not be able to confirm 

whether or not you are disqualified.  

  

1.3  There are certain people who are disqualified from being elected to a parish or community 

council in England and Wales.  You cannot be a candidate if at the time of your nomination and on 

polling day:  
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a) You are employed by the parish/community council or hold a paid office under the 

parish/community council (including joint boards or committees).  For further information, 

see paragraph 1.22.  

b) You are the subject of a bankruptcy restrictions order or interim order.  For more 

information, see paragraph 1.27  

c)  You have been sentenced to a term of imprisonment of three months or more (including a 

suspended sentence), without the option of a fine, during the five years before polling day.  

d) You have been disqualified under the Representation of the People Act 1983 (which covers 

corrupt or illegal electoral practices and offences relating to donations).  The disqualification 

for an illegal practice begins from the date the person has been reported guilty by an 

election court or convicted and lasts for three years.  The disqualification for a corrupt 

practice begins from the date a person has been reported guilty by an election court or 

convicted and lasts for five years.  

1.4 A person may also be disqualified from election if they have been disqualified from standing for 

election to a local authority following a decision of the First-tier Tribunal (formerly the Adjudication 

Panel for England) or the Adjudication Panel for Wales.   

 

More information is found in the document 

http://www.electoralcommission.org.uk/__data/assets/pdf_file/0003/141798/Part-1-Can-you-

stand-for-election-P-and-C.pdf 
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